onsdag24 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Fel att kalla solkraft för miljövänlig”

Den som förordar storskaliga investeringar i solkraft i Sverige har inte tänkt färdigt. Därför borde landstinget i Stockholm slopa planerna på att bygga 20 000 kvadratmeter solceller. På så vis slipper både skattebetalarna och miljön en helt onödig belastning.

Publicerad: 2 juni 2015, 11:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Slopar ni era vansinniga planer på solceller så besparar ni både skattebetalare och miljö en helt onödig belastning. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KlimatEnergipolitik

REPLIK. Under rubriken ”Ny skatt på solkraft ett dråpslag mot miljön” skriver Paul Lindqvist (M) och Gustav Hemming (C), båda landstingsråd i Stockholm, om regeringens planer på att göra beskattningen mer likartad för olika energislag.

I retoriken vänder man dock på argumentationen och kallar det ”skatt på miljövänliga energikällor”, trots att det handlar om avskaffande av en konkurrenssnedvridande subvention, vilket borde vara välkommet för partier som tror på marknadsekonomi. Vidare är det bedrövande fel att kalla solceller för miljövänliga. Det kan de möjligen vara i andra länder, men knappast i Sverige. Den som förordar storskaliga investeringar i solkraft i Sverige har sannerligen inte tänkt färdigt.

Så här ligger det till: Solceller behöver – vilket nästan hörs på namnet – sol. I Sverige har vi starka kontraster mellan årstiderna och på vinterhalvåret, när det är mörkt och kallt, är vi därför i stort behov av energi för uppvärmning och belysning. På sommaren är det tvärt om, då går energiförbrukningen ner till (som lägst) hälften. Utmaningen är således inte att producera tillräckligt med el på sommaren då den installerade kapaciteten är dubbelt så stor som behovet, utan att upprätthålla effekten smällkalla vinterdagar.

Solceller producerar dock nästan uteslutande energi på sommaren. De sex månaderna april till september visar tillgänglig empiri för Sverige att ca 84 procent av energin från solceller produceras. Dagarna med högst energiförbrukning är det i praktiken noll. Således kan man i princip inte ersätta något annat energislag med solceller eftersom denna energi inte kan lagras till när den faktiskt behövs. Resultatet är alltså kostsamma dubbelinvesteringar och helt onödiga belastningar på miljön.

Ytterligare en problematik i sammanhanget är att den redan hårt utsatta energimarknaden får det ännu tuffare att hålla lönsamhet vid en större utbyggnad av solenergi i Sverige. De energikällor som ska hålla oss varma om vintern får än större konkurrens på sommaren. Negativa elpriser är en återkommande realitet i länder där man överinvesterat i så kallad förnybar energi.

Nä, tänk om och tänk rätt. Slopar ni era vansinniga planer på 20 000 kvadratmeter solceller så besparar ni både skattebetalare och miljö en helt onödig belastning.

Josef Fransson, riksdagsledamot (SD) och näringspolitisk talesman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatEnergipolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev